Ինչու՞են սրանում արելգիկ հիվանդությունները հունվարին և ինչպե՞ս են դրանք դրսևվորվում․ ներկայացնում է «Ցիտո» բժշկական կենտրոնի ալերգոլոգ-իմունոլոգ Նելլի Սպիրիդոնի Մերտզանիդուն

Հունվար ամիսը համարվում է ալերգիկ ռեակցիաների զարգացման պիկը, ինչը պայմանավորված է բազմատեսակ ճաշատեսակների և մթերքների օգտագործմամբ։ Մարդիկ սովորաբար խառնում են տարբեր սննդամթերքներ, չարաշահում են ընդեղենը, ծովամթերքը, ցիտրուսը, ալկոհոլը։

Մեր օրգանիզմի հնարավորությունները սահմանափակ են, և տարբեր մթերքների մեծաքանակ և միանվագ ընդունումը բերում է խրոնիկ ստամոքս-աղիքային տրակտի մի շարք հիվանդությունների առաջացմանը և ալերգիկ հիվանդությունների սրացմանը։

Դրանք կլինիկապես դրսևվորվում են կեղծ բնույթի եղնջացանով, ակտիվանում են նաև իսկական բնույթի ալերգիկ ռեակցիաները, ինչպիսիք են ՝

• ատոպիկ դերմատիտը

• կվինկեի այտուցը

• սննդային ալերգիաները

• եղնջացանը

Ի՞նչ անել, եթե, այնուամենայնիվ, առաջացել են ալերգիայի նշանները։

Որպես առաջին օգնություն կարելի է ընդունել հակահիստամինային դեղամիջոցներ, որոնք ժամանկավորապես կթեթևացնեն հիվանդի վիճակը, սակայն վերջնական լուծում չեն տա խնդրին։

Պետք չէ զբաղվել ինքնաբուժմամբ` հետագա բարդություններից խուսափելու համար անպայման անհրաժեշտ է դիմել բժշկին։

Ախտորոշումը՝ կոնսուլտացիա, լաբորատոր և գործիքային հետազոտություններ:

Բուժումը՝ դեղորայքային: